dinsdag 12 mei 2009

Zaagvlees

.
Twee maanden geleden zijn de mensen van het zwembad langs geweest om het zwembad af te maken. Daarvoor had ik alle tegels van de wanden laten halen, want het zag er niet uit. Nu kwamen ze vol goede moed de waterlijn opnieuw pleisteren en ze zouden de volgende dag het zwembad in de juiste vorm modeleren. Al die tijd heb ik naar een drijvende kruiwagen gekeken en wat zakken cement die op de bodem lagen. Plotseling stonden ze vorige week weer op het terras met een stapel randtegels, die ze de volgende dag zouden gaan leggen. Mooi niemand de volgende dag gezien, maar een paar dagen geleden kwamen ze met een paar zakken pego en wilden gaan tegelen.

Iedereen die dit forum regelmatig leest weet dat pego tegellijm is. Mijn wantrouwen naar de zwembadspecialisten is inmiddels zo groot, dat ik de zakken pego nader inspecteerde en tot mijn grote verbazing stond erop: Caution: for interior use only and do not use this product where water can accumulate! Daar is geen woord Spaans bij, maar de waarschuwing stond gelukkig ook in het Spaans, want dat komt wel vaker voor bij Colombiaanse producten. Nu is een van de kenmerken van een zwembad dat er water in zit, maar de zwembadjongens verwachten blijkbaar dat er toch nooit water in komt en dat ik er een parkeergarage van ga maken. Als dit nog veel langer doorgaat dan krijgen ze nog gelijk ook, maar deze pego mochten ze dus niet van mij gebruiken, al beweerden ze bij hoog en laag dat ze het al jaren bij zwembaden toepassen. Niet bij mij dus en ze konden weer vertrekken. Ze zouden de volgende dag met de goede pego terugkomen. Daar reken ik al lang niet meer op en heb ze dan ook een paar dagen niet gezien.



Zaterdag stond er weer een delegatie zwembadspecialisten op de stoep, met troffel en al. Ze wilden de randtegels gaan tegelen, maar die bleken 5 cm te lang en daar sta je dan met je troffel. Gelukkig heb ik een tegelzaagmachine, maar als je er een timmerman tegels mee laat zagen dan wordt het 3x niks. Dat bleek ook wel, want er kwam geen een tegel met dezelfde maat eruit. Dit pikte in niet en de baas werd opgetrommeld, maar die had ook geen andere oplossing dan gewoon door tegelen, de problemen lossen we later wel op. Kijk, dan sta ik op scherp en ga ik irritant alles controleren. Ze waren inmiddels al met de waterlijntegels begonnen, toen bij mij het licht uitging en hoewel dat op Curaçao regelmatig voorkomt, moet je dan wel oppassen.

Er was geen enkele tegel waterpas en een groot deel van de tegels was door het gebruik van een hamer beschadigd. Een blind paard had dit nog beter kunnen doen. Het was een nog grotere puinhoop dan de eerste keer en dit waren nota bene de beste tegelzetters van het Perfect Pool imperium. Alle krachtermen die ik in de Antilliaanse bouw heb aangeleerd, wist ik in vloeiend Papiamento te uiten. De beste term en die de meeste indruk maakte, was: "Wegwezen". De vaklieden lieten van schrik alles uit hun handen vallen en sloegen op de vlucht, want je weet maar nooit wat die makamba met die spillebenen met die waterpas in zijn handen gaat doen.

Een uur later kwam de grote baas de schade opnemen. Ook had hij wat zwembad- en tegelwerkdeskundigen meegenomen, die moesten beoordelen of ik de tegelzetters terecht het zwembad had uitgejaagd. Vanaf 10 meter afstand gaven ze mij al gelijk en alle tegels moesten er voor de tweede keer eraf gehaald worden en er moest opnieuw betegeld worden. Het probleem was dat ze geen tegelzetter meer hadden die het goed kon doen, dus vroegen ze mij om een oplossing. Die had ik zo voor het grijpen. De tegelzetter die mijn huis prefect had betegeld zou het wel willen doen en die is ook gelijk vanmiddag langs gekomen om een offerte voor de zwembadbaas op te stellen. Kortom ik kan nog niet zwemmen in mijn zwembad, maar ik heb toch wel plezier van de hele situatie, want dit is vermaak van de hoogste orde.

Iets veel belangrijker, op Curaçao is het vlees niet alleen goedkoop maar vooral lekker. Het meeste vlees komt uit Argentinië en daar lopen de koeien nog op 4 poten, dus kan je nagaan hoe gezond dat is. Op het curaçaoforum had ik gelezen dat al het vlees wordt ingevroren en later weer ontdooid om als vers vlees te worden verkocht. Je kunt dan net zo goed het bevroren vlees kopen en thuis laten ontdooien. In een vlaag van gastronomisch inzicht heb ik een ossenhaas van 2 kilo gekocht, kleiner hadden ze niet, maar het kan ook zijn dat er in Argentinië geen kleine ossenhaasjes zijn. Voor 30 gulden (pakweg 13 euro) had ik dus 2 kilo tenderloin oftewel Lomito. Thuis gekomen zag ik gelijk in dat ik een miskoop had gedaan, want een ossenhaasje op zijn tijd is best lekker, maar wie gaat er nu 2 kilo ossenhaas in een keer naar binnen werken. We konden het vlees dus niet laten ontdooien en hebben het probleem toen maar weer ingevroren. Toen we vandaag in de vriezer keken, zagen we die dooie halve koe en kregen we toch weer trek in zo'n heerlijk stukje ossenhaas.

Na een paar keer rond het kadaver te hebben gelopen, hadden we een oplossing, we snijden er een stuk vanaf en doen de rest weer in de vriezer. Maar heeft iemand ooit wel eens geprobeerd om in een stuk bevroren vlees te snijden, nou vergeet het maar, al mijn mooie Japanse Telsel-messen naar de knoppen geholpen en er kwam geen grammetje van die ijsklomp. Er moesten toch echt drastischer maatregelen komen. Als ik bloederig vlees zie dan schiet mij direct een van de eerste horrorfilms te binnen: The Texas chainsaw massacre. Zo zie je maar dat zelfs dat soort films mij nog op goede ideeën kan brengen want ik schoot naar buiten, de berging in en graaide wat in mijn gereedschapskist om uiteindelijk met een decoupeerzaag terug te komen. Nou is een decoupeerzaag niet echt een kettingzaag, maar het begint er een beetje op te lijken. De lomito werd in de bankschroef gezet en de zaag werd in het onwillige vlees gezet. Alsof het een pakje boter was, zo makkelijk ging de zaag door het vlees. Ik heb er gelijk maar een paar plakken vanaf gezaagd, want het staat toch voor geen meter als je gasten krijgt en je gaat het vlees eerst met een decoupeerzaag te lijf. Overigens hou ik mij aanbevolen voor suggesties om deze ossenhaas op een wat diervriendelijker manier te slachten, dus Isa jij hebt mij overgehaald om bevroren lomito te kopen, hoe verwerk jij deze bevroren ellende?
.

2 opmerkingen:

  1. Maar goed dat je het zelf nog hebt nagekeken dan niet gebruiken met water en dan toch willen gebruiken voor een zwembad klinkt niet heel logisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een verhaal,
    wat ik in elk geval heb geleerd van uw ervaring is, "vertrouwen is goed, maar controleren is beter"....

    BeantwoordenVerwijderen