zondag 10 mei 2009

Ferf

.
Donderdag belde Edsel mij op omdat de man-van-de-ronde-randen-rond-de-ronde-ramen er was. Deze man spreekt geen woord nederlands, maar ook slecht Papiamentu, dus ik denk dat het een Portugees, Spanjaard of Venezuelaan was. Het formaat en uiterlijk waren duidelijk Iberisch, dus we houden het maar op een Portugees, omdat Spanjaarden hier vrijwel niet voorkomen. Deze man heeft zich gespecialiseerd in het maken van sierranden rond deuren en ramen. Ooit heb ik tegen Edsel gezegd dat wij zo'n sierrand rond de ronde ramen wel mooi vonden en nu stond de man er plotseling. Eerst zijn hele album doorgeworsteld met alle soorten sierlijsten en -randen die hij ooit in zijn lange leven heeft aangebracht, daarna een uitgebreide discussie over welke sierrand nu het mooiste stond rond mijn ronde ramen. Omdat we geen idee hadden wat hij nu bedoelde hebben we afgesproken dat hij een paar voorbeelden zou maken en aan ons zou laten zien.


Voordat hij wegging vroeg hij of hij ons huis mocht schilderen. Nou als ze dat vragen dan weet ik al genoeg, deze man zit zonder werk en dat scheelt heel wat NAF'jes bij de offerte. Om zijn vakmanschap te tonen, deed hij zijn bovenkleren uit, deed met zijn hand een graai in de joint compound (een soort gipspasta), kwakte dat op een spatel en smeerde dat met enkele streken op de muur uit. Binnen 5 seconden was een plek ter grootte van een vierkante meter met mega-cellulitis veranderd in een spiegelglad wandje. Waarom hij dat nu met ontbloot bovenlijf moest doen, ontging mij, maar het stond wel stoer.

Omdat Edsel en zijn bouwteam het huis nooit op korte tijd klaar krijgen, konden ze best wat hulp gebruiken. Dus direct gevraagd wat het moest kosten om alle wanden (binnen en buiten) en de plafonds te stuken en te schilderen. Toen hij een bedrag noemde hoefde in niet eens te onderhandelen, want bij de laatste offerte van een schildersbedrijf was dit bedrag alleen al de kosten van het materiaal. Toen we, gretig geworden door zijn lage offerte, hem ook nog vroegen wat het zou moeten kosten om het dakbeschot te gronden, te schuren en af te lakken, stelde hij weer zo'n aantrekkelijk bedrag voor, dat ik zonder commentaar akkoord ben gegaan. Maandag beginnen ze en ze denken er 2 weken voor nodig te hebben. Dat komt goed uit, want dan willen we wel eens in ons huis.

Nu heeft een schilder materiaal nodig als hij echt wil opschieten en daarom zijn we direct op pad gegaan voor de benodigde materialen. De kleuren van de verf wisten we al en de Antilliaanse verffabriek kunnen we met onze ogen dicht vinden. Nu is het bij ons altijd zo, dat wat we mooi vinden ook gelijk het duurste is, dus ook met deze kleuren. Het meisje achter de balie, waar je de verf moet bestellen, maakte ons er dan ook op attent dat je voor bepaalde kleuren verf uit deze fabriek goedkoper terecht kunt bij een bouwmarkt, want dat scheelt soms 30%. Deze logica ontgaat mij volkomen, dezelfde verf bij de bouwmarkt is goedkoper dan bij de fabriek. Nou dan gaan we bepaalde kleuren wel bij de bouwmarkt kopen, maar de kleuren geel en oker wilden we toch hier kopen, want we waren niet voor niets naar de fabriek gegaan.

De kleur oker was het duurste en ik schrok mij een ongeluk. Dat merkte het meisje ook en wees op een rijtje afkortingen van instellingen waar als je er lid van bent 10% korting kunt krijgen. Ik zei dat ik overal lid van was en bovendien 80+, want dan schijn je ook overal korting op te krijgen. Dat accepteerde ze zonder verder commentaar. De gele verf was echter niet in 5 gallon (spreek uit zoals het er staat en niet op z'n Engels) te krijgen alleen in 1 gallon emmers. Ik moest 10 gallon hebben en zag de bui al hangen, want meestal zijn kleinverpakkingen duurder dan grootverpakkingen. Niet dus. Deze waren ook nog eens 15% goedkoper dan grootverpakkingen.
Ik moet toegeven dat het meisje het ook allemaal een beetje vreemd vond, want toen ik vroeg wat het kost om een bepaalde verf op kleur te maken, bleek dit nog eens 15% goedkoper te zijn. Meestal is het 15% duurder, maar toen ik vroeg om alle verf op kleur te laten maken, moest zij bekennen dat dit een paar weken zou duren. Een paar weken om wat pasta in een basisverf te knikkeren? Nee, de basisverf was op en er kunnen op korte termijn geen mengverven gemaakt worden. Tja, dan kan ik ook 15% korting geven als je het toch niet kunt leveren. Maar goed, inmiddels hadden wij zo'n 30 gallon verf en toen ik de kwitantie nakeek, zag ik dat ik op alle verf 29,5% korting had gekregen. Schiet mij maar lek.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten